V še takšni romantiki se skrivajo SPO.

  • gonoreja_retusa
  • klamidija_retusa
  • Sifilis_retusa
  • spo dan3
  • spo dan2
  • spo dan1
  • sajt-sajtweb3
  • sajt-sajtweb
  • sajt-sajtweb2
  • kondomio

OZAVEŠČANJE MLADIH O “SKRITIH” SPOLNO PRENOSLJIVIH OKUŽBAH

V vsaki dobri stvari se skriva tudi kaj, kar ni tako fino. Tako je tudi s seksom in spolno prenosljivimi okužbami, ki krožijo med nami in imajo lahko bolj ali manj hude posledice na zdravje. Različnih SPO je tako rekoč “malo morje”, vsaka od njih pa ima svoje simptome. Ker je zgodnje diagnosticiranje najpomembnejše za dober potek zdravljenja, je zelo pomembno, da te simptome znamo prepoznati in da se redno testiramo. Še pomembnejše pa je, da se pred okužbami pri vsakem seksu zaščitimo s kondomom. Mladi so še posebej ranljivi za okužbe, saj se zaradi radovednosti in neizkušenosti večkrat spuščajo v tvegane, torej nezaščitene spolne odnose. K temu pa dostikrat pripomore tudi nočno življenje in z njim seveda alkohol ter droge. 

Zato smo v okviru projekta SPO v nočnem življenju, ki ga sofinancira Ministrstvo za zdravje RS, pripravili ozaveščevalno kampanjo, s katero nagovarjamo predvsem mlade. Njena kreativna zasnova, ki opominja na to, da nikoli ne veš, pri kom se skrivajo SPO, saj niso vidne navzven, je povezovalni element vseh aktivnosti triletnega projekta. Osrednja “točka” kampanje je spletna stran www.spolnoprenosljiveokuzbe.si, na kateri lahko mladi dobijo ne samo vse informacije o različnih SPO, ampak tudi o odnosih, seksu, testiranjih in ostalih “zoprnih” temah. S spletno stranjo so SPO dobile svoj oblikovno atraktiven portal, kjer lahko rešiš tudi različne kvize in dobiš odgovore na različna vprašanja ter celo brezplačne kondome. S prav tako atraktivnimi plakati city light opozarjamo na dosledno uporabo kondoma in vabimo k obisku spletne strani, aktivni pa smo tudi na družbenih omrežjih Instagram in Facebook, kjer mlade ozaveščamo z različnimi prispevki in pripravljamo tudi zanimive kvize o seksu in poznavanju SPO. Mladim delimo tudi brezplačne kondome in zloženke. V okviru projekta smo aktivni tudi pri spodbujanju sodelovanja z mediji.

 

Elementi akcije: spletna stran www.spolnoprenosljiveokuzbe.si, city light plakati, kondomi, zloženke, družbena omrežja, mediji

 

Sofinancer: Ministrstvo za zdravje RS

Vodja projekta: Tanja Rudolf Čenčič

Idejna vodja in tekstopiska: Simona Kepic

Oblikovalec spletne strani in rešitev za družbena omrežja: Miha Kržmanc

Oblikovalka plakatov: Maja Krisper

Tekstopisje spletne strani: Simona Kepic in Simon Kovačič

Tehnična izvedba spletne strani: BeGlobal